keskiviikko 29. lokakuuta 2008

Lisää kokeilun sotkusta

Mikrobitin mukaan J.J. Kasvi vaatii äänestyksen uusimista kolmella paikkakunnalla ja äänestyskokeilusta luopumista. Luulen että siihen luultavasti päädytäänkin. Kävipä Jyrkillä mäihä että äänestyskoneen käyttöliittymään oli jäänyt tällainen bugi . Tässä bugissahan ei ollut kyse ilmeisesti muusta kuin tolkuttoman huonosta liittymäsuunnittelusta OK-napissa olisi pitänyt lukea "äänestä" eikä "OK". Hutaisten omaan tekemiseen luottamisen ongelma on vaivannut koko projektia. Moni kohta on toteutettu kaikkien järjellisten olettamusten vastaisesti.
Ongelmasta on kirjoitettu muuallakin tämän päivän KSML/STT:n mukaan Tuija Brax olisi ollut hyvin hämmästynyt siitä että äänestyksessä syntyi keko hukka ääniä. Lehdestä Braxia lainaten "Olen itsekin testannut järjestelmää moneen kertaan, ja olen suoraan sanottuna vieläkin ihan hirveän hämmästynyt, että semmoinen (virhe) on voinut niin laajasti tulla. Osoittautui, että järjestelmä ei ole ollut ongelma, vaan sittenkin ihminen".

Että näin. Kyllä toimiva äänestysmenetelmä olisi pystynyt korjaamaan ihmisen aiheuttamat ongelmat. Sehän on hyvän hyvän ja huonon järjestelmän ero.

Pahoin pelkään että kokeilujärjestelmän mukana haudataan nettiäänestäminen pitkälle ensivuosi kymmenelle. Sääli että kokeilijat mokasivat näin perusteellisesti. Edellistä pahenpikin vaihtoehto tietysti on olemassa, se että liittymä korjataan ja vakuutetaan nyt kun OK-tilalla lukee "äänestä" kaikki on kunnossa.


Ei kommentteja: