perjantai 31. lokakuuta 2008

Muutama sana paperivamennuksesta

Yleisesti paperivarmennusta pidetään ratkaisuna sähköisen äänestyksen ongelmiin. USA:ssa monien ääneten laskenta sotkujen takia siitä on jo tullut keskusteluissa oikeastaan ainoa vaihtoehto. Käytännössä kuitenkin princetonin yliopiston suositusten mukainen paluu optisesti luettaviin käsin täytettäviin lomakkeisiin on vain paluuta koneelliseen laskentaan. Se ei ole missään mielessä sähköistä äänestämistä.

Itse en näe meillä mitään syytä siirtyä tuohon suuntaan. Toisaalta äänestyksestä äänestäjälle tulostettava uurnaan tiputettava paperi kuitti on itsessään riski. Jos äänessä ei ole seuranta koodia mikä estää tekaisemasta sellaista itse jo etukäteen. Loppupelissä tulos tultanee laskemaan kuitenkin lapuista, joten kaikki todelliset huijaukset tulevat kohdistamaan uurnaan kuten nytkin ja valvonnan on oltava nykyisen kaltainen. Menetelmässä tosin on mahdollisuus spekuloida esim. pudottamalla uurnaan toisen lapun minkä kone tulostaa tai olla pudottamatta mitään. Periaatteesta kummastakaan ei pitäisi jäädä kiinni äänestyssalaisuuden vuoksi.

Jos äänessä on seurantakoodi edellisen estämiseksi syntyy jopa suurempi mahdollisuus jäljittää äänen antaja kuin itse esittämässäni nettiäänestysmenetelmässä, jossa äänestäjä itse kehittää seurantakoodin jonka avulla itse varmistaa äänen kulun uurnaan. Merkityt konetulosteet tarkistetaan aina jonkun toisen puolesta ja näin ollen aina jollakin ulkopuolisella täytyy olla tieto, mikä ääni on oikea ja mikä väärä. Tosiasiassa automaattiseen paperi tulosteeseen voidaan tämä tietovarsin helposti tulostaa niin ettei äänestäjä sitä havaitse. Itseasiassa äänestäjän käsin kirjoittama satunnaisesti valittu varmistusäänestyslippu olisi tulostetta parempi, mutta käytännössä edellinen merkitsee paluuta käsin äänestämiseen. Kone tekisi vain ennakko-gallupia.

Käytännössä edellisiä kehittyneemmällä nettiäänestyksessä ei oikeastaan ole mitään mahdollisuutta paperivarmennukseen. Yksinkertaisesti siitä syystä että käytännössä paperiäänen muuttaminen on jokseenkin mahdotonta. Ilman äänen muuttamismahdollisuutta taas nettiäänestäminen on liian turvatonta. Edelliset esimerkkini osoittavat hyvin sen miten paperi varmenteen tuominen sähköiseen äänestyskoppiinkaan ei ole mitenkään yksinkertaista eikä edes edistyksellistä.

Ei kommentteja: