sunnuntai 19. lokakuuta 2008

Effin Timo Karjalaisen haastattelu

Linkki radiohaastatteluun on tässä. Omituista tässä ns. radiohaastattelussa on se ettei siinä ole tietoa missä ja milloin haastattelu on lähetetty.

Itse haastattelun sisältö varsin selvä. Suomen sähköäänestyskokeilu ei täytä EU:n määrittelemiä vähimmäisehtoja sähköiselle äänestämiselle. Edellinen ei ole kellekään mikään yllätys. Haastattelun jälkeen jäi mietityttämään täyttääkö Viron järjestelmä vastaavat ehdot? Minun käsitykseni mukaan se täyttää ne ainakin osittain paremmin kuin meidän omamme.
Siellä ainakin saavutetaan Timon perään kuuluttamaa selvää hyötyä, koska äänestäminen ei ole paikkaan sidonnaista, kun jopa kännykällä voi äänestää.

Timo myös toteaa haastattelussa että äänestämiskokeilusta on tullut kunnia kysymys. Olen samaa mieltä, ja uskallan väittää että kunnia asiana vielä pidetään Viron järjestelmän nokittamista. Äänestysmenetelmää on rakennettu meillä sen omituiseksi ja viron hyviäkin ratkaisuja vältteleväksi, että kyseessä ei voi olla enää järkiperäinen hanke. Tehdyt ratkaisut on perusteltavissa vain muilla syillä, mikä on todella huono juttu.
Effin kannasta poiketen itse uskon nettiäänestämisen tulevaisuuteen, mutta järjestelmää ei todellakaan voida rakentaa tämän kokeilun varaan. Päinvastoin kokeilun ratkaisuista olisi päästävä eroon, koska ne ovat pelkkää painolastia nettiäänestysjärjestelmää rakennettaessa.

Ei kommentteja: