keskiviikko 1. lokakuuta 2008

"Sähköinen äänestys toisi monia etuja"

Lueskelin juuri päivän Keskisuomalaisesta otsikon mukaista artikkelia. Artikkelissa ei ollut oikeastaan mitään uutta. Ihmettelen vain ovatko artikkelissa mainitut edut, muualla äänestäminen ja jatkettu ennakkoäänestysaika, todella etuja. Kuten tiedetään ennakkoäänestys on nykyisen vaalijärjestelmän heikoin lenkki. Miksi tämän heikon lenkin painoarvoa halutaan lisätä?
Muualla äänestäminen lisää äänestämisen riskejä, koska äänen väärinkäytön mahdollisuus kasvaa yksinkertaisesti siksi että toisen puolesta äänestäminen toisella puolella maata on huomattavan paljon helpompaa kuin kotipaikka kunnalla.

Jo tästäkin näkökulmasta oikeusministeriön näkemys vaalien luotettavuuden ja turvallisuuden parantumista tuntuu naurettavalta, vaikka äänestyskoneessa ei olisikaan niitä perustavaa laatua olevia puutteita kuin siinä nyt on!

Mielenkiitoisempi juttu onkin Uuden Suomen "Oikeusministeriö teki korjauksia sähköisen äänestämisen parantamiseksi"-artikkeli. Viisi vikaan korjattua asiaa:
  1. Lasketaan äänet itse uudelleen
  2. Korjataan käyttöjärjestelmää. Knoppixin live CD:tä voi tosiaan muokata, mutta kuka sen tekee ja miten
  3. Enää kukaan yksin ei pysty tekemään lisää ääniä, mutta kaverin kanssa kyllä
  4. Vaaliuurna avataan ministeriön mukaan vain usean henkilön paikalla ollessa
  5. Äänestysohjelmiston versio voidaan varmistaa jälkikäteen varmuus perustuu siihen että kaveri, joka pystyy vaihtamaan softan, ei pystyisi palauttamaan alkuperäistä äänestyksen päätyttyä
Äkkiseltään korjaukset eivät vakuuta minua. Vanhinkoja ne ehkä estävät, mutta tahallisuuteen niillä ei taida olla mitään vaikutusta.

Ei kommentteja: