torstai 7. elokuuta 2008

Sähköäänestys-FAQ päivitetty

EFFI on päivittänyt FAQ:ta, mutta lopputulos on edelleen valitettavan sekava. Käsittääkseni FAQ:ssa pitäisi olla usein esitettyjä kysymyksiä vastauksineen selkeästi esitettynä. Tähän sähköäänestys-FAQ kai pyrkii. Valitettavasti sisältö on vähän turhan valikoitunutta ja tarkoitushakuista. Monessa tapauksessa vieläpä epämääräistä eli monellakin tavalla samanlaista kuin oikeusministeriön sähköisen äänestämisen kokeilua esittelevät sivut, joiden vajavaista sisältöä EFFI on arvostellut.

Esimerkiksi kohta "Mikä äänestäjien painostuskohta?" ohittaa nykytilanteen kokonaan. Nykyisin äänestys salaisuus perustuu pelkkää luottamukseen. Minikameroiden uhkasta ei puhuminen ei kai käy, koska ainoa keino niiltä suojautumiseen on äänen vaihtamisen mahdollistaminen (viron parjatun systeemin tapaan). Kohdassa ei myöskään puututa tekijään, joka mahdollistaa painostamisen, eli ulkopuolisen mahdollisuuteen yhdistää ääni henkilöön. FAQ:ssa kuitenkin puututaan kärkkäästi olosuhteisiin joissa painostus voisi mukamas tapahtua. Mikä on mielestäni täysin toisarvoista, mutta ilmeistä kun halutaan vakuuttaa että paperivarmistus on ainoa oikea keino varmistaa tulos eihän silloin voi nykyjärjestelmää kyseenalaistaa. Samalla jarrutetaan tosin aika vahvasti kehitystä.
Nimittäin FAQ:ssa kummittelee edelleen lause "Äänestäjän henkilöllisyys ei saa olla yhdistettävissä ääneen" kun siellä pitäisi lukea "Vain äänestäjä itse saa pystyä tunnistamaan oman äänensä" . Jälkimmäinen mahdollistaa äänten seurannan laskentaan asti.

Näillä eväillä nettiäänestämistä keskustelu pitäisi viedä eteenpäin. FAQ sisältää edelleen myös mainintoja vilkkaista keskusteluista, joita käydään, vaikka tosiasiassa keskustelu on tauonnut. Molemmat osapuolet ovat kaivautuneet bunkkereihinsa.

Ei kommentteja: