Tulevaisuudessa äänestäjienkin tunnistamiseen käytetään biometrisia henkilötunnisteita. IT-viikon uutinen Biopassin murtaminen onnistui tutkijalta nopeasti paljasti karun totuuden, absoluuttisen tunnistamisen mahdottomuuden. Tekniikan taakse piiloutuminen sumentaa kansalaisten arviointi kykyä arvioitaessa niin sähköisen äänestyksen kuin biometristen tunnisteiden luotettavuuttakin.
Paperin ja kynän kanssakin voi yrittää tehdä vilunkia, mutta jokainen meistä ymmärtää ettei se ole kovin helppo valvovien silmien alla. Huijata voidaan yrittää myös koneiden valvovan silmän alla eikä se ole sen epätodennäköisempää kuin ihmisten valvoessa. Päinvastoin koodista aina voi löytyä hakkerin mentävä aukko, jonka käyttöä kukaan ei normaali oloissa voi huomata ellei järjestelmää ole rakennettu sellaisen varalle. Tähänkin pitäisi osata äänestysjärjestelmää rakennettaessa varautua, niin että kiinnijäämisen riski olisi mahdollisemman korkea ja äänestyksen manipuloinnin seurannaisvaikutukset jäisivät mitättömäksi.
Nämä ehdot toteutuvat vain jos äänestäjällä on mahdollisuus varmistaa äänensä päätyminen uurnaan ja epäselvässä tapauksessa korjata viallinen ääni. Jos tähän päästään kukaan ei voi äänestää toisen puolesta ilman kiinnijäämisriskiä, eikä näin ollen absoluuttista tunnistamista tarvita . Jos vielä tulos voidaan korjata mahdollisissa väärinkäytöstapauksissa, toisen puolesta äänestämiseen ei pitäisi olla kenelläkään motivaatiota.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti