tiistai 11. maaliskuuta 2008

Uskallatko sinä äänestää sähköisesti syksyllä?

Kysymys heräsi kun luin EFFIn viimeisimmästä yrityksestä saada selkoa mitä äänestyskoppeihin aiotaan sisälle laittaa. Oikeusministeriöllä ei näköjään ole halua kertoa sitä tai ymmärtämystä mitä dokumentteja äänestäjän ja äänestäjien joukossa ole vien asiantuntijoiden olisi saatava. Jos kyse on ymmärtämyksestä olen tosiaan huolissani. Äänestyksen luotettavuus perustuu aina avoimuuteen. En näe mitään perusteilla rajoittaa keskustelua pihtaamalla toteutuksen yksityiskohtia, koska äänestysturvallisuutta ei voi suojata rakennetietoja pimittämällä. Päinvastoin niiden pimittäminen on uhka äänestysturvallisuudelle.

Jos OM tietää mitä tekee, miksi se tekee niin? Mitä myöhemmin dokumentit paljastetaan sitä epäluuloisemmiksi asiantuntijat käyvät. Jos dokumentteja ei anneta lainkaan, luottamus sähköäänestysjärjestelmään jää väistämättä vähäiseksi ainakin asiantuntijoiden keskuudessa ja ennemmin tai myöhemmin asia vaikuttaa myös äänestäjien luottamukseen. Lyhyellä aikavälillä oleva äänestyskokeilu voidaan luultavasti viedä onnistuneesti läpi, mutta luottamuksen rajat tulevat nopeasti myöhemmin vastaan.

Itse henkilökohtaisesti kaipaan edes jotain kuittaus/seuranta järjestelyä, jotta äänestäjällä olisi oikeasti mahdollisuus seurata oikeudenmukaisuuden toteutumista. Moni muukin luultavasti kaipaa sitä.

Ei kommentteja: