EFFI on pyytänyt lisää tarkempia dokumentteja äänestysjärjestelmästä, mutta ei ole niitä saanut. Oikeusministeriö ei ilmeisesti halua kertoa meille mitä koodia äänestyskopin koneissa pyöritetään eikä edes oikeastaan miten se toimii. (Toinen vielä pelottavampi mahdollisuus on ettei siellä edes tiedetä miten se toimii.)
Näin ulkopuolisen näkökulmasta erikoinen suhtautumistapa ministeriöltä pyyntöön johon suostuminen voisi vahvistaa merkittävästi järjestelmän uskottavuutta. Oman käsitykseni mukaan blogin kirjoittaja Antti Vähä-Sipilä ei ole edes sähköisen äänestyksen vastusta vaan rehellinen asiantuntija, joka on huolissaan sähköäänestys kokeilun toteutuksesta.
Kokeilun toteutus ratkaisee miten ihmiset tulevat suhtautumaan sähköäänestykseen tulevaisuudessa. Nykyisellään se ei tule lisäämään luottamusta, jos asiantuntijoillekaan ei anneta mahdollisuutta tehdä objektiivista arviota järjestelmästä. Järjestelmähän voi olla täysin luotettavakin, mutta mistä sen tietää.
Nähdäkseni oikeusministeriö on ratkaisuillaan jo kampittamassa nettiäänestämisenkin tulevaisuutta. Ilman avointa keskustelua toteutusratkaisuista nettiäänestämisestä ei voi saada turvallista.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti